Üniversite sınavının en başarılı okulları devlet liseleri oldu.

Kalabalık sınıflar ve ders araç–gereçlerinin yetersizliği başta olmak üzere pek çok konuda eleştirilen devlet okulları, üniversite sınavında özel kolejleri geride bıraktı.

Balıkesir’deki Sırrı Yırcalı Lisesi, üniversite sınavının İngilizce dil puanı türünde birinciliği kimseye kaptırmayan Özel Amerikan Robert Koleji’nin bu unvanını elinden aldı.

Sınavda, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde de yine bir devlet okulu olan İzmir Fen Lisesi birincilik kürsüsüne oturdu. Bütün puan türlerine göre yapılan değerlendirmede ise özel okullardan sadece İzmir Yamanlar Fen Lisesi ilk 10 arasına girmeyi başardı. ÖSYM, 2002 Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) liselerin aldığı puan ve elde ettikleri dereceleri yayınladı. Buna göre Yabancı Dil Sınavı’nın İngilizce bölümünde ‘Türkiye’nin en iyi okulu’ Sırrı Yırcalı Lisesi olurken, aynı puan türünde ilk 10 derecenin 9’unu Anadolu liseleri paylaştı.

Amerikan Robert Koleji ise bu kategoride ilk 10 arasına girebilen tek özel okul oldu. ÖSS’de Türkiye’nin en başarılı okulları arasında ilk 10 dereceyi sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere tüm puan türlerinde aldıkları puan ortalamaları ile İzmir, Adana, Bursa A. Sönmez, G.Antep Vehbi Dinçerler, Eskişehir Fatih, Denizli Erbakır, Konya Meram, Özel Yamanlar, Ankara ve İstanbul Atatürk fen liseleri paylaştı. En başarılı okullar arasına fen liseleri dışında bir okulun girememesi dikkat çekti.

Üniversite sınavında okullarının başarılarını değerlendirebilmek için ferdi başarılardan ziyade okulun o yıl sınava giren tüm öğrencilerinin aldıkları puanlar önem arz ediyor. Çünkü toplam başarı, aynı zamanda o yıl sınava giren öğrencilerin puanlarına da etki ediyor.

Geçtiğimiz yıl üniversite sınavına 511 bin 573 lise son sınıf öğrencisi girdi. Sadece 69 bin 534’ünün 4 yıllık bir lisans programına girebildiği sınavda Türkiye genelinde ÖSS puan ortalaması bütün puan türlerinde 110 oldu. 4 yıllık lisans programını tercih edebilmek için 120 taban puanın istendiği sınavda genel ortalamanın düşüklüğü dikkat çekiyor. Liseler grubunun puan ortalaması 114’te kalırken meslek liselerinin puanı 101 olarak gerçekleşti. Liseler grubu arasında en başarılı okullar resmi ve özel fen liseleri olurken, meslek liseleri arasında sözel puanda 132 puanla Anadolu öğretmen liseleri, 131 puanla ise Anadolu imam hatip liseleri en başarılı okullar olarak göze çarpıyor. Bütün engellemelere rağmen imam hatip liselerinin bu başarısı dikkat çekerken, Türkiye genelinde 419 okulu bulunan endüstri meslek liseleri sözel alanda 90 puan ortalaması ile en sonuncu lise oldu.

Üniversite sınavında adayların branş bazında çözebildikleri soru sayısı da lise öğrencilerinin genel başarıları hakkında kanaat vermesi açısından dikkat çekiyor. Adaylar, sayısal bölümde sorulan 45 matematik sorusundan 8,7’sini, 19 fizik sorusundan 2,1’ini, 14 kimya sorusundan 1,3’ünü, 12 biyoloji sorusundan ise sadece 0,9’unu cevaplayabilmişler. Sözel bölümde de 45 Türkçe sorusundan 19’unu, 19 tarih sorusundan 5,3’ünü, 16 coğrafya sorusundan 2,9’unu 10 felsefe sorusundan ise 3,9’unu bilebilmişler. Bu rakamlar liselerde verilen eğitimin ne derece düşük olduğu hakkında ipucu veriyor.

Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nin Türkiye birinciliği elde etmesi okul yönetici ve öğretmenlerini sevince boğdu. Türkiye derecesini ZAMAN muhabirinden öğrenen Okul Müdürü Süleyman Sayan, öğrencilerinin Türkiye’nin saygın üniversitelerine girdiğini; ancak derecenin sürpriz olduğunu söyledi. Sayan, 1984 yılında yapılan okulun daha önce de 4 kez Türkiye derecesi elde ettiğini kaydetti.

Tuncer Çetinkaya / İstanbul
04.02.2003 tarihli Zaman gazetesinden alınmıştır.
Haberin yayınlandığı sayfaya ulaşmak için tıklayınız.



Google
 
internet syal.org